maandag 29 september 2014

KANS OP EEN TWEEDE LEVEN?


KANS OP EEN TWEEDE LEVEN?


Stel je voor, dat je op je sterfbed ligt en ontdekt, dat je niet echt geleefd hebt? Je jachtige bestaan zorgde ervoor, dat je niet eens heb kunnen stilstaan bij wat het leven voor jou betekent. Je was altijd al de stille wanhoop nabij, omdat je leven vaak leek op een ‘open’ gevangenis, waar materialistische zaken en conformiteit aan gangbare normen, de dienst uitmaakten. Wat had je je graag willen terugtrekken in een hutje op de hei! Je had je dan kunnen bedruipen met het verbouwen van wat groente, terwijl je de kans kreeg om te wandelen, te lezen, de vogels te verkennen, te schrijven en gewoonweg te genieten van je bestaan. Wat een idylle!

Het is nooit te laat om je leven een nieuwe draai te geven. Je kan er opeens op uit trekken met de caravan of de boot, met achterlating van al je dagelijkse beslommeringen. Genoeg is genoeg, moet je dan maar denken. Je wil zeker af en toe beleven, wat echte vrijheid inhoudt. Daar is een andere omgeving voor nodig, want vrijheid moet ontdekt worden, het ligt niet voor het oprapen. Als je je dure leven, desnoods even, vaarwel zegt en vertrouwt op de natuur, die in wezen in bijna alles kan voorzien, dan merk je, dat je rijker kan zijn dan ooit. Je staat niet meer op een voetstuk, zoals in het ‘gewone’ leven, noch moet je zo nodig die rijkdom nastreven, want je bent toeschouwer daarvan geworden!


Talloze diersoorten hebben een winterslaap, vaak niet eens in de winter. Sommige lichaamsfuncties worden soms maandenlang buiten werking gesteld. De mens zou hierdoor geinspireerd kunnen worden, door zich af te zonderen van alle dingen, die anders op hem af zouden komen. Dat zou ook tot gevolg kunnen hebben, dat je niet meer zo op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Zoals de Japanse soldaat Onoda, die pas 29 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, uit de jungle tevoorschijn kwam en zich overgaf, met zijn Samurai zwaard, aan de autoriteiten van de Filippijnen.

De kwaliteit van het leven gaat boven alles. Het kan geen kwaad om de auto van het leven langs de kant te zetten en een leerzame wandeling door het bos te maken. De natuur zal je begroeten!

DIEDERIK SCHMULL

29 September, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.