vrijdag 3 april 2015

STROOP JE MOUWEN OP


STROOP JE MOUWEN OP

Er zijn tijden, dat je niet bij de pakken kan neerzitten. Dat is een luxe, die je je soms absoluut niet kan veroorloven. Want anders strandt het schip. Belangrijk is, dat je gemotiveerd bent om iets te doen. Dan pas gaan alle deuren voor je open. Dus niet eindeloos overleggen als er niets te overleggen valt. Levendige discussies hebben hun plaats, maar verspillen enorme energie. Vergaderen is nodig en nuttig, maar tijd is geld. Soms is er eenvoudigweg geen gelegenheid om het een en ander af te wachten. Je dient flink aan de slag te gaan, want het roer moet om, punt uit. Er moet een doel verwezenlijkt worden.

Misschien is het probleem, dat moet worden aangepakt, nog niet voor iedereen duidelijk. Dat kan een gezamenlijke confrontatie daarvan bemoeilijken. Overeenstemming hierover bereiken, kan echter een slepende kwestie worden. Iemand moet de knoop doorhakken. Iemand moet het voortouw nemen. Die is dan ook meestal degene, die de meeste hartstocht ten toon spreidt om tot actie over te gaan. Degene, die weet, wat hij wil, krijgt meestal vrij baan. Het is, alsof hij, zolang het goed gaat, over water kan lopen.

Een diplomatieke benadering om de vrede te bewaren is natuurlijk ideaal, maar zo zit de wereld vaak niet altijd in elkaar. Het is daarbuiten een chaotische jungle. Zeil niet om het probleem heen. Pak de koe bij de horens. Het doel is te allen tijde om een droom te verwezenlijken, niet om per se een bepaalde beloning in de wacht te slepen. Die beloning zoekt jou later vanzelf wel op!

Om een team te vormen, dat dezelfde richting oproeit, is een kunst op zich. Soms kunnen teamleden onverwacht roet in het eten gooien. Laat zoiets nooit te lang voortsudderen, want dat doet het team , als geheel, geen goed. Blijf het oog gericht houden op het uiteindelijke doel, dat moet worden nagestreefd. Maak een actieplan met concrete afspraken en laat dat je richtsnoer zijn. Er is voortdurend een verleiding om daarvan af te wijken, maar geef, in het algemeen, niet daaraan toe. Redelijke onbuigzaamheid en onkreukbaarheid kunnen je een heel eind op weg helpen. De meesten raken vaak de kluts kwijt, door altijd maar met de wind mee te waaien. Flexibiliteit is zeker niet altijd een deugd. De cultuur van ‘laten we het gezellig houden’, kan het uiteindelijke doel noodlottig worden.


Is het werkelijk wel zo verstandig om zich te storten in de arena, vol met briesende stieren? De meesten doen er goed aan, om niet teveel op de voorgrond te treden, als dat enigszins mogelijk is. In de schijnwerpers staan, brengt een duchtig verlies aan onverstoord prive-leven met zich mee. Waar is dat nou goed voor? Maar er zijn nu eenmaal situaties in het leven, waarbij je niet ontkomt aan het nemen van ondenkbare maatregelen. Het is d’r op of d’r onder! De sleutelvraag, die je je moet stellen is: als ik mij ‘gedeisd’ houd, loop ik dan nog meer risico?

DIEDERIK SCHMULL


3 April, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

=