maandag 7 maart 2016

WEINIG WOL


WEINIG WOL


‘Veel geschreeuw en weinig wol’. Dat kwam, omdat de duivel zijn luidruchtige varken scheerde, niet zijn schaap. Dus veel herrie om niets. De les is, dat je je altijd moet afvragen of je ontevredenheid over iets wel de moeite en de tijd waard zijn. Ontevredenheid is de sleutel voor vooruitgang. Maar zoek naar een reden voor ontevredenheid, die groter is dan jezelf. Dan is er kans op een meer dynamische wereld. Pijn, leed en kritiek neem je op de koop toe. Een wereld, die stagneert, is immers erg saai. In een saaie wereld zou het kunnen zijn, dat je ondeugden welig tieren en daarvoor ben je niet op de wereld gezet.

Wat vind je nu echt boeiend? Waar kijk je elke dag naar  uit? Als je in vuur en vlam staat voor iets of iemand, ben je niet meer te houden. Je zit vol tomeloze energie. Maar je bent pas goed op dreef als je absoluut geen genoegen meer neemt met je huidige situatie. Maak je geen zorgen over je gebrek aan zelfvertrouwen. Dat geloof in eigen kunnen krijgt af en toe een knak, maar dat hoort erbij. Een zeilschip zonder tegenwind komt ook niet vooruit. Kijk liever uit naar de opwinding, die zich van je meester maakt, als je land ziet. Je wordt een ander, beter mens, als de elementen je parten spelen.

Het is juist goed, als je iets van de daken schreeuwt. Misschien ligt het niet helemaal in je aard, maar het is stukken beter dan je gevoelens opkroppen. Dat laatste is een ‘killer’. De voorwaarde voor overleving van een mens, is om te streven naar een positieve kijk op zichzelf. Want anderen merken dat al gauw op. Je positieve uitstraling doet wonderen. De wet van aantrekkingskracht treedt dan in werking. Men wil behoren tot jouw kring, die zich steeds lijkt uit te breiden. Straf jezelf niet met teveel negatieve gedachten. Het belangrijkste devies in je leven is, dat je niet te lang stilstaat bij iets, wat niet lijkt te lukken. Op naar het volgende bedrijf! Probeer ook niet alles te verklaren. Soms mocht het gewoonweg niet zo zijn, om welke reden dan ook. Daarom is het zo belangrijk om een goed instinct te ontwikkelen. Iedereen heeft dat, in meerdere of mindere mate. Je instinct zorgt immers, met de nodige onderbrekingen, voor de juiste partner, de juiste ‘deal’ en de juiste levensweg. Je leven gaat nooit van een leien dakje, gelukkig maar. Anders zou je al gauw op je lauweren kunnen gaan rusten.


Een positieve manier van denken is een voorwaarde voor succes. Die moet je zelf ontwikkelen. Er is helemaal geen wet, dat je terneergeslagen zou moeten zijn, als het tegenzit. Overtuig jezelf ervan, dat het ook anders kan. Besteed desnoods wat aandacht aan de positieve rolmodellen in je omgeving. Of zorg ervoor, dat je elke dag een uitdaging hebt. Een koude douche overkomt iedereen wel eens. Maar iedereen reageert daar verschillend op. Probeer zo’n tegenslag te relativeren en in de juiste context te plaatsen. Of beschouw het als een goed leerproces. In ieder geval worden vreugde en blijdschap des te kostbaarder als de storm eenmaal is uitgeraasd.


DIEDERIK SCHMULL

7 Maart, 2016,
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, UK