zondag 6 juli 2014

HET SCHUIM OP DE LIPPEN


HET SCHUIM OP DE LIPPEN

Nee, het leven bestaat niet alleen uit het voldoen aan opdrachten. Men moet proberen het een stuk beter te doen. Daar is lef voor nodig, want men streeft anderen misschien voorbij! ‘Laten we het vooral gezellig houden’, nietwaar? Een misvatting! Men gaat juist onherroepelijk ten onder, als men meteen al grenzen stelt bij een winnende mentaliteit. Prestatiegerichtheid is een tweede natuur in een succesvol leven. Denk voortdurend aan de prikkels, waardoor het loont om het schuim op de lippen te krijgen. Zijn die prikkels groot genoeg, dan kan men zichzelf niet meer in toom houden!

Sommige mensen, met een noodlijdende achtergrond, kijken juist reikhalzend uit naar een zinvol en rijk leven. Zij waren vroeger uiterst dankbaar voor de kleinste meevallers. Hun niet-aflatende inzet is te danken aan hun vurige wens, om het verleden voorgoed achter zich te laten. Zodra men een levensdoel in zicht heeft, kijkt men niet meer om. Het unieke kenmerk van een mens is zijn vermogen om vrijwillig keuzes te maken. Er zijn misschien wel teveel keuzemogelijkheden, waardoor velen worden verleid tot frustrerende voorkeuren, die weinig voldoening geven. Daarom is een verantwoorde keuze van essentieel belang. Dat kan soms betekenen, dat men zijn leven ondersteboven moet keren!

Een gedisciplineerde geestesinstelling, die negative invloeden tot een mimimum kan beperken, is uiterst effectief om een nuttige levensverloop te ontwikkelen. Natuurlijk heeft elk leven zijn ‘ups and downs’, maar die wisselvalligheid dient een mens niet van de wijs te brengen. Discipline betekent beheersing van het doen en laten, ongeacht allerlei gebeurtenissen, die roet in het eten zouden kunnen gooien. Zelfs als men alles weer zou verliezen, dan is dat slechts een tijdelijke onderbreking op de weg naar ‘zijn’ geluk.

DIEDERIK SCHMULL
6 Juli, 2014

WETSCLIFF-On-SEA, ESSEX, U.K