zondag 27 juli 2014

LUISTER NAAR DE STILTE



LUISTER NAAR DE STILTE


Iedereen weet, dat een energieke, bezielende, ‘go-getting’ benadering van het leven, uiteindelijk tot het gewenste resultaat zou moeten leiden. Maar tegelijkertijd is dat niet altijd een garantie voor succes. Soms is het forceren van een bepaalde uitkomst juist niet aan te raden. ‘Geef nooit, maar dan ook nooit op’ is een eeuwenoude levenswijsheid. Het is echter wel degelijk zo, dat men ook kan slagen, als men opgeeft. Want ‘meegaan met de stroom’ en niet confrontatie, kan vaak tot veel betere resultaten leiden. Veel lawaai maken, in plaats van luisteren naar de stilte, is als een krijgsman, die alle tegenstanders mobiliseert en daardoor verliest.

Wacht daarom het juiste moment af om te handelen. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Onbedachtzame strijd is tegengesteld aan de eenvoudige harmonie der natuur. Buitengewone prestaties worden vaak geleverd als men de natuur op zijn beloop laat. Zoiets mag dan vreemd lijken, maar is in overeenstemming met de eindeloze creativiteit van ons universum. De beste organisaties weten de macht te verdelen onder alle deelnemers. Decentralisatie van beslissingen, niet het opleggen van bovenaf, doet wonderen. Een samenwerkingsverband is verre te verkiezen boven een strict, hierarchisch systeem, dat volledig doof is voor enige, noemenswaardige inspraak. De beste leiders willen juist geen indruk maken, maar opereren achter de schermen en laten anderen in de schijnwerpers staan.


Grote dingen worden tot stand gebracht als macht niet openlijk wordt nagestreefd. Want een vredelievend klimaat is juist een voorwaarde voor duurzame welvaart. Een stille opgetogenheid maakt zich dan meester van alle betrokkenen, omdat iedereen het gevoel heeft bijgedragen te hebben aan het uiteindelijke succes.

De juiste levensfilosofie van het of intensief najagen of van het gewoonweg laten gebeuren, hangt af van de omstandigheden en ook van de eigen persoonlijkheid. Hoe meer macht men verzamelt, des te minder men er gebruik van zou moeten maken. Wijsheid is jammer genoeg nog ver te zoeken, maar het is nooit te laat om een andere weg in te slaan.

DIEDERIK SCHMULL
27 Juli, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.