maandag 11 augustus 2014

ZIELSGELUKKIG!



ZIELSGELUKKIG!


Is de ziel onsterfelijk? We weten het niet. Het is een kwestie van geloof of ongeloof. De ziel is je ware persoonlijkheid, het ‘ware Zelf’. Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen Geest (Geweten) en Ziel (Denken). De essentie van Geluk zou wel eens te maken kunnen hebben met een eerlijk inzicht in de ziel. Dat houdt in, dat je een confrontatie met je eigen ziel niet uit de weg gaat. Dan leer je pas de schaduwkanten van je eigen ziel kennen. Pas als je je weggestopte kant onder ogen ziet (niemand is perfect!), is er kans op inzicht in je eigen mysterie. Dit vraagt om respect en acceptatie, niet automatisch om een ‘oplossing’. Probeer je dat te verdoezelen, dan verlies je de mogelijkheid om te ontdekken, wat er eigenlijk aan de hand is.


Zelfbeschouwing van de eigen geesteswereld, ‘introspectie’, is tijdloos, maar wel verre te verkiezen boven therapieen met allerlei geneesmiddelen. Waarom zou je zo nodig op die manier ‘normaal’ moeten worden? Is het niet beter om je individuele onvolkomenheden te erkennen, waardoor die juist minder angst zullen opwekken? ‘Narcisme’ of een overdreven gevoel van eigenwaarde, wordt al gauw als persoonlijkheidsstoornis gedoodverfd. Je zou extra gevoelig zijn voor een depressie. Maar depressie is niet noodzakelijkerwijs ‘de vijand’, omdat je je dan pas echt bewust wordt van je ‘ware’ ziel. Dit lijkt een voorwaarde om veel beter en uiteindelijk zielsgelukkig te worden. Je wordt nooit gelukkig, als al het ‘slechte’ constant wordt weggemoffeld.

Je zou een nieuw stadium in het aardse leven kunnen betreden, als je in staat bent om je ware, natuurlijke persoonlijkheid te laten gelden. Gedane zaken nemen geen keer. Aanvaarding van je beperkingen betekent direct ook het staken van een nutteloze strijd als willoos ‘slachtoffer’, die geen uitzicht biedt op slagen. Je zou nu eindelijk de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor dit moment en voor de toekomst. Je zou van alle druk bevrijd en ‘herboren’ kunnen worden!

DIEDERIK SCHMULL
11 Augustus, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.