woensdag 24 december 2014

BLIJF SPRINGLEVEND


BLIJF SPRINGLEVEND

Denk eens heel even terug aan de tijd, dat je als baby, op handen en voeten met de buik van de grond, door huis ging kruipen. Dat vond je waarschijnlijk prachtig om zo heerlijk op onderzoek uit te gaan. Reken maar, dat je toen springlevend moest zijn! Want je moest wel heel veel energie verbruiken om het zitten en staan uiteindelijk aan te leren. Maar je was nieuwsgierig en gefascineerd, waardoor je energie vanzelf leidde tot nog meer energie.

Mocht je tegenwoordig het idee hebben, dat je lusteloos ronddrijft in het water, dan is er echt heel weinig voor nodig om te gaan zwemmen. Er is geen wonder vereist. Alle ambitie en voorstellingsvermogen om jezelf weer vlot te trekken, zijn al onderdelen van jezelf, net zoals gedurende je opwindende tijd als pasgeboren baby. Je moet een manier vinden om die weer aan de oppervlakte te krijgen. Je bent zelf de oplossing, niets en niemand anders.

De grote vraag, die je jezelf moet stellen, is: waar denk je aan? Je moet jezelf de vaardigheid bijbrengen om je eigen gedachten in het gareel te houden. Zodra je je eigen gedachten onder controle weet te houden, dan ben je in staat om richting te geven aan je leven. Je dobbert niet meer zomaar rond. Je energieverbruik wordt efficienter. Je voelt, dat discipline weer zijn intrede doet in je leven, wat de nodige rust geeft. Je zal vooral ook je verbazen over jezelf, want je bent niet meer een marionet, die van alle kanten wordt meegetrokken. Je hebt je eigen leven steeds meer in de hand.

Je leven bestaat uit prioriteiten, die echter steeds op de achtergrond schijnen te worden gedrongen door allerlei onbeduidende dingen. Je krijgt soms het gevoel de weg kwijt te zijn door de dikke mist. Schakel je gedachten echter niet uit! Het is zo gemakkelijk om nergens meer aan te denken, maar de prijs is hoog. Je wordt extra kwetsbaar. Je zou alles kunnen verliezen, wat je nog hebt. Natuurlijk is het menselijk om aan overleving te denken en om dan maar dezelfde mening erop na te houden als die van de meeste anderen. Groepsdenken is levensgevaarlijk. Je eigen gedachten zijn te kostbaar om op te geven, ookal kan je niet zonder de nodige tact, omwille van de vrede in een groep.

Je leven is om geleefd te worden, zoals jij dat voor ogen hebt. Als je je laat opjagen als een willig schaap, dan zou je wel eens tot de ontdekking kunnen komen, dat je je eigen leven uit het oog verliest. Daarvoor is het leven te kort. Sta dus gerust even stil bij het ontzaglijke wonder van je eigen ontstaan. Alles heeft een reden, ook dit wonder. Zorg ervoor, dat zo’n wonder het dubbel en dwars waard is geweest!


DIEDERIK SCHMULL

24 December, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


=