maandag 29 december 2014

JE IDEALE BESTEMMING


JE IDEALE BESTEMMING

Nee, je ideale bestemming staat niet in de sterren. Kijk eens in de spiegel. Het hangt waarachtig van jezelf af om je ideale bestemming te verwezenlijken. De wereld kent tal van voorbeelden van mensen, die zoveel ‘afwijkingen’ hadden, dat men hen nooit enige kans zou hebben gegeven om er wat van te maken. Vele grote sprekers hadden een spraakgebrek en vele grote schrijvers hadden dyslexie, oftewel woord- en leesblindheid. Beethoven componeerde zijn beste werk, terwijl hij bijna stokdoof was. Beroemdheden als Einstein en Da Vinci vertoonden alle kenmerken van het syndroom van Asperger, zoals contactmoeilijkheden, maar wisten juist de sterke eigenschappen van deze aandoening (uitzonderlijk goed geheugen en bijzonder oog voor detail) te benutten.

Laat niemand je daarom wijsmaken, dat je nergens geschikt voor zou zijn. Het is aan jou, en aan niemand anders, om jezelf te beoordelen. Jij weet beter dan wie ook, hoeveel potentieel je hebt. In ieder geval staat buiten kijf, dat de knapste mensen meestal niet de eerste viool spelen, maar juist de mensen met een schijnbaar onuitputtelijk doorzettingsvermogen. Wat maakt het uit of je een moeilijke jeugd hebt gehad of dat je leven tot nu toe lijkt te bestaan uit tegenslag na tegenslag. Niets! Jouw keuze om iets te doen of na te laten is allesbepalend.

Waarom ben je nog steeds ‘Jan Modaal’, een doorsnee-mens, met middelmatige vooruitzichten? Omdat je jezelf tekort doet! Ga er eens even voor zitten en probeer een verhoogde staat van concentratie te bereiken. Zelfhypnose verandert je ideeen over jezelf. Je ogen gaan open. Opeens zie je de wereld met andere ogen en je verleden bepaalt je toekomst niet meer.

Je ziet jezelf niet meer als slachtoffer van je omgeving, van je familie-omstandigheden en van je kwalen. Vroeger was je geneigd om jezelf allerlei beperkingen op te leggen. Gelukkig kan je zo’n funeste houding totaal laten varen! Degenen, die zich losmaken van wat hen tegenhoudt, kunnen een succesvolle toekomst tegemoet zien. Zodra je weer geloof in jezelf hebt, ondanks alle kommer en kwel en ondanks alle koude douches, zal je in staat zijn om iets op te bouwen en vooruitgang te boeken. Je wordt net als de rubberbal, die terugstuitert. En dan ben je ook niet meer bevreesd voor de volgende klap of flop, want je comeback is nu deel van je leven geworden!

Het geeft toch helemaal niet of de zon wel of niet schijnt? Want het weer beslist niet over je lotsbestemming. Wat je ook in de weg wordt gelegd, je lijkt niet meer te stuiten, omdat je de huid hebt ontwikkeld van een olifant. Opvallend is, dat allerlei omstandigheden vaak onveranderd blijven, maar jouw waarnemingen daarvan, met betrekking tot je eigen leven, zijn helemaal omgetoverd. De manier, waarop je het een en ander in ogenschouw neemt, bepaalt wat je ziet. Je eigen visie kan je toekomst herscheppen.


DIEDERIK SCHMULL

29 December, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.