dinsdag 16 juli 2019

LAAT HET AVONTUUR BEGINNEN!


LAAT HET AVONTUUR BEGINNEN!


De mens is van nature een ontdekkingsreiziger en een gelukzoeker, die erop uit is om van alles te beleven. Je wordt aangetrokken door het onbekende en als je eenmaal de smaak te pakken hebt gekregen, ben je onstuitbaar. Vandaar de doorlopende traditie van verre reizen, waar menigeen niet van terugkeerde. Het is spannend! Je bent je ervan bewust, dat de tijd dringt, want het is natuurlijk veel moeilijker om op gevorderde leeftijd een echte avonturier te zijn. Daarom wil je alles meegemaakt hebben, zolang het nog kan.

De mens is een avonturier in hart en nieren. Je bent voortdurend op zoek naar een partner, naar een dak boven je hoofd, naar geborgenheid van een gezin en naar relatieve zekerheid voor je oude dag. Slechts weinigen kunnen dat als eenling ('loner' 'Einzelgaenger') bolwerken. Eenzaam, maar niet alleen is voor de meesten een weinig veelbelovend vooruitzicht, waardoor je steeds erop uit moet gaan, het avontuur tegemoet.

Een hele beruchte en amoureuze avonturier was Giacomo Casanova in het 18de eeuwse Venetie. Hij heeft nooit de duistere kanten van de mens geschuwd en wekte daarmee waarschijnlijk bij zijn tijdgenoten veel jaloezie op. Zijn leven was echter allesbehalve benijdenswaardig! Hij kwam uit een chaotisch nest, wat weer eens bewijst, dat je achtergrond vaak bepalend is voor de rest van je leven. 

Als je je in een nieuw avontuur stort, mag het aan een gedegen voorbereiding niet ontbreken. Bezint eer ge begint! Eerst denken, dan doen. Bedenk, wat de gevolgen kunnen zijn van een radicale ommezwaai in je leven. Misschien heb je weinig keus. Je hebt je eigen leven vaak niet in eigen hand. In dat geval moet je erop vertrouwen, dat het meezit. Iedereen verdient een zekere mate van geluk!


DIEDERIK SCHMULL       17 Juli, 2019         Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.