zaterdag 20 november 2021

ZEG NOOIT TE VEEL


ZEG NOOIT TE VEEL

Doe er het zwijgen toe. Belast je stem zo min mogelijk. Probeer, om altijd, als je toch iets van je moet laten horen, minder te zeggen dan nodig is. Dat getuigt pas van wijsheid. Er is overal toch al genoeg lawaai. Als je bijdraagt aan dat lawaai, dan wordt je deel van het probleem. Dat probleem kan dan juist verergeren. Het is veel beter om diep adem te halen en om eerst uit te vinden, wat anderen nauw aan het hart ligt. Laat anderen maar hun hart uitstorten. Die kunnen dan wel het doelwit worden van eventuele vergeldingsmaatregelen. Die zouden vervolgens verder van huis kunnen zijn dan ooit. Wie echter op zijn woorden let, vermijdt menig conflict.


(ALICIA RUIS): THE HAIRLESS SPHYNX CAT: sfinxachtig, mysterieus, ondoorgrondelijk...

Er is een gezegde: liever van iets te veel dan van iets te weinig hebben. Maar dan val je op. Heel vervelend. 'THINK RICH, LOOK POOR' (Andy Warhol). Op de achtergrond blijven is verre te verkiezen. Te veel in de schijnwerpers staan, trekt kronkelgeesten aan als stroop. Geen tijd meer voor persoonlijke overpeinzingen. Zonder overpeinzingen, zit je op een schip zonder roer. Je weet niet waar het schip strandt!

Spreken is zilver, zwijgen is Goud. Ontleedt uit het Arabisch, aan een Bijbeltekst (Psalm XII) of aan een gedicht van Thomas Carlyle (1831). Je moet niet over alles willen praten. Menigeen wil trouwens je geheimen niet eens horen. Er zijn natuurlijk wel momenten, dat zwijgen niet altijd Goud is. Het kan een gebrek aan betrokkenheid tonen. Is stilte een vorm van afwijzing?

Weten wat je wel of niet kan zeggen, op het juiste moment, moet je gaandeweg leren. Hoort de ene echt wel, wat de andere zegt? Vaak zijn de dingen, die niet gezegd worden, veel belangrijker. Kijk naar de lichaamshouding, het gezicht, het uiterlijk, de kleding en de bewegingen van handen en voeten. Kijkt de ander op de horloge? Dus dan zou je kunnen vragen: ik zie, dat u op de horloge kijkt. Is dit wel het juiste moment voor een gesprek? Misschien hoor je dan, wat er daadwerkelijk aan de hand is.

DIEDERIK SCHMULL, 20 November, 2021, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.