dinsdag 23 november 2021

JE HOEFT NIET PERFECT TE WORDEN


JE HOEFT NIET PERFECT TE WORDEN

Je kunt niet meer worden dan jezelf. Je kunt wel meer jezelf worden (Benjamin Franklin).

Perfectie is meer droom dan werkelijkheid. Daarom is het nastreven daarvan, niet zonder risico. Zelfs als dat nastreven zijn doel een beetje mist, dan volgt er al frustratie. Maar niets is of wordt ooit perfect. We zijn maar mensen. Vooruitgang boeken, lijkt een veel betere strategie. Bij elk klein succesje, moet je de vlag uitsteken. Bij elke tegenslag, moet je natuurlijk ook opnieuw beginnen. Opgeven is nooit aan de orde. Perfectie is de vijand van vooruitgang! Wees dus pragmatisch, praktisch en doelgericht. Neem, wat je kan krijgen. Want alleen dan is er in ieder geval resultaat. Een beperkt resultaat kan al een enorme overwinning betekenen.


(EAST OF ENGLAND APPLES AND ORCHARD PROJECT)

Een 'alles-of-niets' aanpak is vernietigend voor je gemoedstoestand. Hoe kan het anders. Het is zo extreem, dat je bijna zeker eens ondergedompeld raakt in somberheid. Je bent de wanhoop nabij, als het even niet meezit. Wie te veel van zichzelf verwacht,  kan het omgekeerde bereiken. Je moet je juist ontspannen voelen. Je moet geloven in de goede afloop der dingen. Alles gaat dan vanzelf. Echt waar! De onzichtbare hand zal je leiden. Bovendien heeft iedereen een eigen tempo. Vergelijk je niet met anderen. Als je dat wel doet, moet je niet verbaasd zijn over je onvrede in je hart. Zoiets kan je missen als kiespijn.

Natuurlijk wil je het beste ervan maken. Je wordt pas echt gelukkig, als je niet bang bent om niet perfect te zijn. Want dan kan je alle kanten op. Opwindend! Het zou een saaie wereld zijn , als alles perfect was. De realiteit is, dat we allemaal wel wat mankeren. We zijn maar mensen. 

DIEDERIK SCHMULL, 23 November, 2021, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.